O NAMA

ZАŠTO OLIMPIJАDА?

• Živimo u veku dubokih promena, gotovo ravnih pojavi govora, krajnje izazovnim i zahtevnim; po mnogim vrednostima, novim i drugačijim od onih koje smo naučili i stekli kao naviku. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture  je zato veliki izazov, pa i rizik. Prihvatamo je kao šansu čoveka trećeg doba da, shodno svojim godinama, životnom iskustvu i potrebama aktivno i stvaralački učestvuje u procesu društvenog kretanja i razvoja. U celini gledano, Olimpijada predstavlja novi odnos prema starosti i starenju. Ona, u osnovi, nosi obeležje kulture starenja i starosti.

• Duhovno i fizičko kretanje nerazdvojni su deo olimpijskog i helenskog nasleđa ostvarenog u harmoniji duha i tela – kao najboljeg leka za uspešan i dostojanstven život čoveka u starosti. Ovi univerzalni i vekovni postulati – jednom za svagda dati – imaju svoje nacionalno i tradicionalno značenje, danas aktuelno i primenljivo.

• Prvo okupljanje njenih učesnika iz svih krajeva Srbije, u Sokobanji, najstarijoj srpskoj banji, daje našoj Olimpijadi obeležje sabora i sabornosti, čime se na najbolji način nastavlja i obnavlja tradicija srpskog naroda.

 

img_9764