Održana 8. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba

Vanja Udovičić u razgovoru sa učesnicima Olimpijade i novinarimaBorilista.Ekipa UPO Zrenjanin prva, UPO Prijepolje druga, UPO Temerin treća u ukupnom plasmanu.

Od 29. septembra do 3. oktobra u Vrnjačkoj Banji održana je Osma Olimpijada sporta zdravlja i kulture trećeg doba, koju je posle intoniranja državne himne i himne Olimpijade i pozdravnih govora Predsednika Pokreta trećeg doba Đura Perića i predsednika Opštine grada domaćina Bobana Đurovića, otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
Početak četvorodnevnog druženja obeležilo je otvaranje Izložbe „Trenuci za pamćenje – 100 godina olimpizma u Srbiji“ koja je realizovana zahvaljujući Fondu sporta Olimpijskog komiteta Srbije.
U sportskom delu olimpijade takmičilo se blizu 600 takmičara svrstanih u 128 ekipa iz 70 mesta naše republike. Na Olimpijadi su učestvovale i ekipe iz Rusije, iz Petrograda, i Društva naših iseljenika iz Švedske, iz Geteborga.
Posle zanimljivih i uzbudljivih duela u 6 ekipnih disciplina –  malom fudbalu (šutiranje penala), košarci (slobodna bacanja), atletici (štafeta u brzom hodanju), streljaštvu, pikadu i šahu, sveukupni pobednik je ekipa UPO Zrenjanin, koja je osvojila 80 bodova i to tako što je bila prva u košarci i šahu, dok je u štafeti zauzela 14-to, streljaštvu 15-to i u pikadu 25-to mesto. Drugo mesto pripalo je ekipi UPO Prijepolje (77 bodova), a treće UPO Temerin (63 boda).
U sedmoj disciplini, u ribolovu, takmičenje je bilo pojedinačno i odvijalo se na jezeru „Žiča“. Pobednik je ulovio tačno 1 kg. i 830 grama ribe.
Sve ekipe koje su osvojile prva tri mesta dobile su pehare, a njihovi članovi zlatne, srebrne  i bronzane medalje i specijalne diplome „Hvalodare“. Ista odličja dobile su i ekipe koje su bile najbolje i u pojedinim disciplinama.
Kao i prošle godine, organizovani su susreti mladih i „nešto“ starijih u okviru međugeneracijske saradnje. Za razliku od 2014., kada su bar neke penzionerske ekipe bile bolje od „juniora“, ovoga puta mladi su u dve discipline u kojima je takmičenje održano, fudbalu i košarci, bili bolji
Promoteri ovogodišnje Olimpijade bili su atletičar Dragan Zdravković, još uvek vlasnik rekorda naše zemlje u „njegovoj“ disciplini 1500 metara (1983. pobedio je i čuvenog Sebastiana Koua)  i široj javnosti manje poznat, ali ponosni nosilac olimpijskih medalja, istina za veterane, Cvetko Kitić.
U delu Olimpijade posvećenom zdravlju oko 300 učesnika proverilo je pritisak i nivo šećera u krvi, dok je više od 200 u improvizovanoj očnoj ordinaciji proveravalo postojanje glaukoma i katarakte i ispitivalo kratkovidost ili dalekovidost.
Iako kultura ni zdravlje nemaju takmičarski karakter, Olimpijada tradicionalno okuplja slikare u slikarskoj koloniji i književnike na njihovim „olimpijskim“ susretima. Njihovo „učešće“ je itekako vidljivo u slikama koje se izlažu na izložbi svake sledeće Olimpijade, dok pisci izdaju svoj tradicionalni „Olimpijski kladenac“ – zbornik radova koji nastaju prilikom ovakvih druženja.
Prema ocenama učesnika, Olimpijada je imala svoj vrhunac u zanimljivoj trci đaka prvaka Osnovne škole „Popinski borci“ – „Na slovo, na slovo…“ u kojoj je 30  devojčica i 30 dečaka trčalo na stazi dugoj 30 metara, noseći ćirilična slova naše azbuke. Uz aplauze skoro svih učesnika Olimpijade, koji su ispunili Vrnjačkobanjačku promenadu, pobedila su slova M(kod devojčica) i O(kod dečaka). Pobednicima su, kao i u disciplinama „starije“ Olimpijade, dodeljene zlatne medalje. Osim osmeha primećene su i suze u očima onih koji nisu bili prvi, ali su sva dečja lica sinula kada je svima uručena plaketa „Bravo“ za naučena slova.
Inače trka „Na slovo, na slovo…“ trči se u čast Duška Radovića i trebalo bi da, ukoliko je odobre oba ministarstva(za prosvetu i omladinu i sport), postane tradicionalni događaj u svakoj školi pri kraju školske godine.
Olimpijadu je 2. oktobra, posle uručivanja priznanja najboljima u ekipnoj konkurenciji, zvanično proglasio završenom predsednik Organizacionog odbora Vasilije Belobrković.

 

This entry was posted in Vesti. Bookmark the permalink.